Magien af Fokus! Netop!

20.12.2019

Jeg vil det hele, jeg kan det hele, hvorfor virker det ikke? Hvad sker der? Nå, nu skal jeg også huske på... STOP!

Jeg kom forleden til at tænke på, hvor vigtigt fokus faktisk er.

Vi taler så ofte om, at man egentligt ikke rigtig kan multitaske og langt de fleste mennesker, når ikke (ifølge dem selv) alt det de gerne ville.

For et par år siden, læste jeg en rigtig god bog: 48 hour startup. Undertitlen var "From Idea to Launch in 1 Weekend".

Det lød lidt for amerikansk og selvhjælps-bullshit-agtigt til min smag, men jeg gav den alligevel en chance.

Den er skrevet af en rigtig dygtig iværksætter, som skabte en ret omfattende marmelade-produktionsvirksomhed, og som virkelig har formået at tage en ganske simpel idé, og gøre det til en både spændende og indbringende virksomhed.

Pointen er bogen er ligeså simpel som hans virksomhed: Hvis du fokuserer, kan du faktisk på 1 eneste weekend, nå mere end mange når på mange måneder.

WHAT!? Jo, men det er jo egentligt ikke så magisk endda. Jeg kan selv mærke, at når jeg kyler mit hoved fra den ene opgave til den anden, bliver jeg dels meget lettere træt, mister overblikket og 'reagerer' fremfor 'agerer'.

"Men come on, Pindstrup. Det er sgu da let sagt. Giv os noget specifikt. Hvad mener du? ..."

Okay, jeg bliver mere konkret! :-)

Med 'fokusere' mener jeg, 1) evnen til at kunne pege på det vigtigste lige nu, 2) evnen til at kunne pege på, hvad der så ikke er vigtigt LIGE NU og endelig 3) evnen til at kunne lade være med at gøre andet, end det, som jeg har besluttet mig for (i nr. 1), er det vigtigste lige nu!

At kunne fokusere handler derfor i langt højere grad om FRAVALG fremfor tilvalg.

Og her bliver det svært: Det kræver rent faktisk ret stort mod, at acceptere hvad der ikke bliver gjort lige nu, for at kunne fokusere på det, som jeg har valgt at gøre.

Og det virker! Sandheden er, at typisk tager 20 minutter for vores menneskehjerner, at springe fra én opgave til en anden. Sagt med andre ord: Når jeg skifter opgave, vil det simpelthen tage noget tid, før jeg er inde i en ny type opgave.

Hvis jeg springer for ofte, vil en meget stor del af min dag simpelthen være skide uproduktiv, fordi jeg bruger alt for meget tid på at skifte fra opgave til opgave.

"Men hey, er det det hele?"

Ja! Og .... nej. Der er lidt mere:

For jeg har nemlig opdaget, at selvom vi prioritere bestemte type opgaver, så er det jo ikke sikkert, at det er noget, som jeg selv skal gøre.

En skøn model lyder sådan her:

  1. Er opgaven vigtig? Ja = Gå videre til pkt. 2 | Nej = STOP og smid opgaven ud.
  2. Er opgaven tilbagevendende og kan den automatiseres? Ja = Gør det nu og nyd, at du aldrig mere, skal gøre det igen. | Nej = Gå videre til pkt. 3.
  3. Kan opgaven uddeligeres til andre? Ja = Gør det nu og nyd, at du kan bruge tiden på vigtigere ting. | Nej = Gå videre til pkt. 4.
  4. Kan opgaven struktureres? Ja = Gør det nu og nyd, at når du nu selv skal i gang med opgaven, er den allerede langt mere overskuelig og til at gå til. | Nej = Shit. Der er ingen vej udenom. Få det overstået!

Pssstt: Faktisk har vi lavet et Tool, der hjælper mig selv (og dig) med at prioritere.

Hvordan har du selv mærket effekten af fokus?

Jeg vil sindssygt gerne høre dine egne tanker om fokus. Hvad gør du selv? Hvad virker godt? Hvornår har du meget svært ved at fokusere?

Svar gerne direkte på min e-mail. Det vil jeg sådan nyde!

De allervarmeste og fokuserede hilsner
Jakob (fra Normé)

→ Alle noter ✍🏼
Prøv Normé gratis: 1 uge med fuld skrue

Find smørhullet og byg branding, der sælger!

Normé StarterKit