F*** din frihed til fagligt fokus

26.1.2020

Giv perfektionisten sparket!

Fokus på faglighed. Det er muligvis især dét, der er en af hovedårsagerne til, at du blev selvstændig. Ikke? Og det forstår jeg godt, for det er du ubevidst blevet puffet i retning af, lige siden du i dine små sanddaler trådte ind over dørtrinnet til børnehaveklassens flagbehængte vægge.

Kan du huske presset fra skoletiden (måske især ungdomsuddannelsen)? Jeg husker tydeligt, hvordan hver eneste underviser syntes, at det var netop DERES fag, der var allervigtigst. Intet kunne prioriteres fra. Og i praksis kunne jeg heller ikke tillade det, for det ville gå ud over karaktergennemsnittet. Så hvis du bare har haft det en smule som jeg, så ligger det at have fagligheden i fokus nok højt oppe på din elske-liste i dit liv som selvstændig.

Jeg plejede at hade min CHEF

Nej, det passer ikke, men det at kunne bestemme alt selv var i hvert fald en af hovedårsagerne til, at jeg kastede mig hovedkuls ud i det selvstændige liv. Yes, så kunne jeg gøre det fagligt på MIN måde! Siden har jeg lært at hade den tilgang..

Forstå mig ret: Jeg har altid elsket faglige udfordringer. Men at lade faglighed stå øverst for ofte, viste sig at være en kæmpe hæmsko for min og Jakobs selvstændige virksomhed. For vi har indset, at det er evnen til at PRIORITERE, der for alvor betyder noget. For hvis du kun fokuserer på det faglige, kan dine kunder blive PISSE sure – for det er ikke sikkert, at det er dét, de vil have. Og en ekstra gennemgang af kommasætningen bliver altså nødt til at vige for betaling af moms..

Selvom du selv synes, at du er UTROLIG god til at sortere i store mængder af viden, så kunne det være, at du (ligesom os), kan få lidt glæde af at dykke ned i Eric Ries’ “The Lean Startup”. Det er nok den bog, jeg syntes var lettest læst på universitetet. Til gengæld har det nok været en af de bøger om virksomhedsdrift, jeg har læst, som har været sværest for os at efterleve..

Så tag at giv dig selv et øjeblik til at se på tankegangen bag den – måske kunne du også få glæde af den? ;-)

Lean Startup – redningen for enhver selvstændig perfektionist

Drop planlægningen

Hvad f*** mener du?! Skal jeg nu droppe planlægningen, Gantt Chartet og alt det andet, jeg har lært om projektledelse? Ja, det mener jeg! Og ja, jeg holder fast, selvom du har gjort det så ganske udmærket i fortiden.

Men når du starter et nyt projekt op, der bare har antydning af innovation i sig, så skal du altså gøre noget andet end du plejer! Overvej lige, om dit kommende projekt er nyt.. Kender du målgruppen bedre end din indkørsel? Ved du præcis, hvilken marketingkanal, der virker bedst – og hvordan du skal bruge den? Har du helt styr på det nye format, du vil levere dit produkt eller din service i, og hvordan dine kunder vil reagere på det, fx hvis du vil lave et online kursus?

Jep, du skal slå ørelapperne ud nu. Også selvom du er i gang med et mindre innovativt projekt (som hedder inkrementel innovation med et fint ord), og ikke er helt i liga med Elon Musk og de radikale innovative projekter..

Okay, lad os bare sige det, men hvad skal jeg så gøre?

Læg først og fremmest perfektionisten fra dig.

Helt.

Lad dig ikke lede i fordærv og dø af tørst, mens du undrer dig over, at alle savler over din kollega, der fik årgangens laveste karaktergennemsnit. Overgiv dig og vid, at du er fuld af fordomme, for sådan er vores hjerner bygget op. De kan ikke andet end at have dem, de bæster ;-)

Skriv så alle de antagelser du har ned om, hvad de mennesker, du gerne vil nå ud til med dit nye projekt, har af ønsker og behov. Skriv det ned og test det. Tag ikke for givet, at de elsker GRØN. Heller ikke selvom de har sagt det i et spørgeskema, som du muligvis har bygget op helt PERFEKT efter alle kunstens regler(!)

Test det af.

Måske er der noget, der er ENDNU vigtigere. Måske har det ændret sig siden sidst.

Lav en prototype og… SÆLG DEN!

Det er her, hvor du med en stærkt indøvet perfektionist i lommen, virkelig kommer i problemer. I alle andre sammenhænge ville jeg lytte til perfektionisten, men lige nu bør du (ligesom os), lytte til prioriterings-stemmen, der ved, at du har brug for COOL CASH for at kunne leve af din virksomhed.

Argumenterne fra perfektionisten er ellers SÅ gode.

For:

  • Man kan da ikke sælge noget, der ikke er godt?!
  • Ingen vil købe noget ufærdigt bras.
  • Jeg kender kunderne, og jeg VED at de elsker et godt, gennemarbejdet produkt, hvor der er tænkt på det hele.

Ja.

Jeg sagde det jo.

Argumenterne er SKIDE gode.

Desværre er salget den største hæmsko for ethvert projekt i din forretning. Og du kan blive ved at forfine dit produkt. Og forfine det.

Indtil selv Heidegger dør af kedsomhed :-O

Alle de fine features.

Som alle er ligeglade med.

Det er ikke bare noget, jeg siger. Det er faktisk noget, der er lavet en milliard undersøgelser af.

Du har så mange gode ideer. Det er bare alt for mange..

I stedet skal du skabe en prototype, få nogen til at trykke KØB, og så skal du fortælle dem, at produktet/servicen/projektet snart kommer. Se, så har du endda samlet dig en hel gruppe af mennesker, der er klar til at købe, når du er færdig med den første udgave. De har ikke bare sagt det i et spørgeskema, hvor de har været smadder søde (og fulde af løgn).

Og se det på fra PRIORITERINGS side: Det er da sejt at være foran i markedsføringen for en gangs skyld ;-)

Hvis du er blevet en smule tændt af alt det der lean startup-halløj, vil jeg virkelig anbefale dig at læse bogen “The Lean Startup” af Eric Ries. For nylig genlæste jeg bogen, og ja, jeg er endnu engang blevet *noget* så begejstret for en bog. Så jeg har sat mig ned og lavet en mini-version af den på dansk i boghylden. Du kan finde miniudgaven ved at følge linket her, og nederst på boghylde-siden finder du også et link til, hvor du kan købe den og læse den fulde version, hvis du vil :-)

 

Tilbage til dig.

Har du svært ved at forlige dig med, at din faglighed skal parkeres lidt for faktisk at kunne lykkes med dit nye projekt? Så skriv meget gerne tilbage. Måske er der noget, vi ikke har fattet..

Mange hilsner fra Tenna (og vink fra Jakob)!

→ Alle noter ✍🏼
Prøv Normé gratis: 1 uge med fuld skrue

Find smørhullet og byg branding, der sælger!

Normé StarterKit